Het is duidelijk dat we momenteel te maken hebben met een grote verandering op het gebied van energie en verwarmen. Stoken op gas gaat verdwijnen en door de geopolitieke situatie waarschijnlijk sneller dan gepland. Als u toe bent aan een nieuw verwarmingssysteem, wat is dan verstandig om te doen? Wij helpen u graag om een passende oplossing vinden voor uw specifieke situatie. Een nieuwbouw rijtjeshuis vereist een totaal andere aanpak dan een vrijstaand huis. Wij willen uw energietransitie haalbaar en betaalbaar maken.
In 2017 is een begin gemaakt met wetgeving die zo ingericht is dat cv-ketels op gas vanaf 2026 helemaal zullen verdwijnen. Iedereen zal dus een duurzame oplossing moeten vinden om te verwarmen zonder gas. Als alternatief wordt vaak een warmtepomp genoemd, maar is dat wel de juiste optie voor jou? Naast de aanzienlijke kosten die de aanschaf van een warmtepomp met zich meebrengt, verreist een warmtepomp flink wat ruimte. Ook is de voorwaarde dat de ruimte goed moet zijn geïsoleerd. Zijn de ruiten minimaal dubbel HR++ glas? Zo niet, dan is uw woning of bedrijfspand nog niet geschikt voor de warmtepomp. Ieder pand is een bouwkundig ecosysteem waarbij geringe aanpassingen al problemen kunnen geven. Dat willen wij helpen voorkomen.
Vloerverwarming verbruikt zo’n 20% minder energie dan radiatoren omdat de cv-ketel geen hoge temperaturen moet leveren. Met water op een lagere temperatuur kunt u uw huis al warm genoeg houden. Zelfs in de winter is het niet nodig om de temperatuur hoger te zetten. Dankzij de gelijkmatige warmteverdeling die vertrekt vanaf de grond bereikt u sneller een comfortgevoel. Hierdoor kunt u de thermostaat 2°C lager zetten om hetzelfde comfort te krijgen als radiatorverwarming. Voor mensen met allergische of astmatische verschijnselen is vloerverwarming ook een uitkomst. De lucht is minder benauwend en er is ook minder stofcirculatie. Vloerverwarming heeft dus veel meer voordelen dan alleen lekkere warme voeten.
Elektrisch verwarmen kan tegenwoordig op een erg zuinige manier gebeuren. Er bestaan elektrische verwarmingstoestellen die u als hoofdverwarming kunt gebruiken en toestellen die eerder als bijverwarming dienen. U kunt bijvoorbeeld elektrisch verwarmen met radiatoren. Elektrische radiatoren zijn heel wat makkelijker te installeren dan klassieke radiatoren en ze kunnen een ruimte bovendien erg snel opwarmen. Tegenwoordig zijn er heel wat design modellen die uw interieur nauwelijks verstoren. Elektrische radiatoren kunnen ook als bijverwarming gebruikt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan handdoekradiatoren voor in de badkamer.